Contact? Bel: 06 4307 7071 Of neem contact met mij op >
worsteling van een stiefvader

worsteling van een stiefvader


Worsteling van een ‪stiefvader‬

Ik bespreek graag eens een voorbeeld uit mijn praktijk. Stiefvader Kasper (*) heeft mijn hulp nodig. Stiefoudercoaching is zijn laatste strohalm, als dit niet werkt dan….. Het lukt hem gewoon niet. Hij houdt zielsveel van zijn vriendin Anne (*). Zij is de liefde van zijn leven, maar haar zoontje Sander (*)… tja. Hij kan er ook niets aan doen, maar Kasper voelt echt niets voor hem en dan moet hij ook nog eens ‘iets’ met de ex-partner/vader. Bovendien als ik hem echt in zijn hart zou kijken dan zou ik zien dat hij liever zijn vriendin alleen had gehad en dat zij samen kinderen zouden krijgen, zonder haar zoontje. Kasper worstelt met zijn gevoelens, voelt schaamte omdat hij Sander liever kwijt dan rijk is. Hoe kan hij met deze gevoelens omgaan? Want hij wil zeer zeker weten verder met Anne en een fijne stiefvader zijn voor Sander zijn.


Het verhaal van Kasper is voor mij herkenbaar. Wat het voor hem zo lastig maakt is dat hij wel liefde van Sander ontvangt, maar het niet terug kan geven. Kasper vindt dat hij nu moet opvoeden, want zo hoort het volgens hem. Hij merkt ook dat hij vlucht in boosheid en irritatie als Sander met hem wil spelen of stoeien. Anne ziet dit met lede ogen aan. Ze wil zo graag weer een gezin zijn. Alle elementen voor een gelukkig gezin zijn er, maar het in harmonie brengen lukt maar niet.

Verwachtingen
Tijdens het coachtraject valt vaak het woord ‘moeten’. Hij moet van alles van Anne en van zichzelf. Kasper ontdekt dat hij meer ruimte nodig heeft; in zijn hoofd en in huis. Door het maken van een genogram krijgt hij ook zicht op zijn gezin samen met Anne en Sander en ziet hij dat hij geen rol heeft in het kerngezin van Anne en Sander. Kasper realiseert zich dat hij de vaderrol niet hoeft op te pakken. Sander heeft al een vader. Hij wordt zich ook bewust dat zijn verwachtingen van het samenwonen en het vormen van een een stiefgezin niet zo realistisch waren. Langzaam daalt in dat zijn roze wolk toch niet zo roze blijkt te zijn. Wat hij werkelijk nodig heeft om een stiefgezin te vormen en wat hij te leren heeft in zijn rol als stiefvader? Met deze twee vragen gaat hij het coachtraject in.

Nieuwe toekomst
Na twee sessies ervaart Kasper al een enorme rust in zichzelf en in zijn gezin. Hij neemt meer tijd voor zichzelf, is realistischer over zijn rol en laat daarbij de opvoedtaken bij Anne. Als Anne hem nodig heeft ondersteunt hij haar. Hij heeft zijn onbereikbare ideaal kunnen loslaten. Daarvoor in de plaats is de wens gekomen om samen met Anne en Sander een warm gezin te vormen, waarin Sander veilig opgroeit. Een eigen gezin wil hij nog steeds maar nu is er ook plek voor Sander.


Drie tips
Stiefvaders worstelen vaak met hun gevoelens. Hoe ga je hiermee om en hoe vindt je harmonie tussen je ideale plaatje en de lastige realiteit? Ik kan je 3 tips geven:


1. Check bij jezelf en bij je partner of jouw verwachtingen over je stiefgezin matchen met de werkelijkheid en waar kunnen jullie elkaar ontmoeten.
2. Wees als stiefvader geen vader, maar een waardevol persoon op wie je stiefkind(eren) mogen terugvallen.
3. Hou de communicatie naar elkaar open. Zeg vooral waar je wel behoefte aan hebt en niet wat je niet wilt.

Als je vast loopt in je rol als stiefvader (of stiefmoeder) dan coach ik je graag om je weg in het ouderschap te vinden. Bel of mail mij en ik luister graag naar je verhaal.  En blijf mij volgen door een 'like' op mijn Facebook-pagina.

 


(*) de casus komt uit mijn praktijk. Kasper, Anne en Sander zijn gefingeerde namen.


Geplaatst op donderdag 9 april 2015 Auteur: Angelique Cras