Contact? Bel: 06 4307 7071 Of neem contact met mij op >
Voel jij geluk in je stiefgezin?

Voel jij geluk in je stiefgezin?


 

Begin november was ik bij de bijeenkomst 'Geluk is niet gewoon', verzorgd door VU-hoogleraar Meike Bartels. Meike opende tijdens haar lezing op een aantal vlakken mijn ogen als het gaat om geluk (in het Engels well-being of happiness). Overigens gaat Bol.com het betoog van Meike niet leuk vinden, want volgens haar kunnen alle zelfhulpboeken over geluk linea recta de prullenbak in. Waarom? Omdat uit diverse onderzoeken blijkt dat er voor het vinden van geluk geen standaardformule is en dat je geluk dus niet in 7 tips, 10 stappen, 80 dagen kunt bereiken. 

Geluk is ‘nature and nurture’

Ik kan je zeggen dat deze boodschap wel iets met mij deed. Ik lees de laatste tijd veel boeken over geluk. Zo las ik onlangs het prachtige boek 'De geluksprofessor' van Patrick van Hees. Ook draag ik in mijn werk als stiefcoach actief bij aan het vinden van geluk, liefde en harmonie in het (gezins)leven van een (stief)ouder. En dat doe ik dan ook nog graag in 3 of 5 sessies... Gelukkig bleek de boodschap die Meike ons mee wilde geven hoopgevend. Iedereen ervaart geluk anders en geluk is voor iedereen bereikbaar. Een deel van je well-being is genetisch bepaald. Welke en de hoeveelheid ‘geluksgendeeltjes’ die je ontvangt van je ouders bepaalt in hoge mate hoe jij geluk beleeft. Even kort door de bocht: jij kan er dus niet zoveel aan doen als je mams en paps niet zulke gelukkige genen hebben. Weet jij eigenlijk hoe jouw ouders in het leven staan als het gaat om geluk? Hoe ben jij opgevoed? Was geluk een belangrijke waarde in jouw gezin?En was het vieren van geluk de norm?

 

Het andere deel van je geluksbeleving heeft met je omgeving te maken. Hoe gingen jouw scholen en je leerkrachten om met geluk? Hoe happy waren je vrienden, je buurkinderen en je sportclubvriendjes? En wat als ik dat nu doortrek naar later. Welke partner zorgde voor plezier en geluk in je leven? Wat neem je daarvan mee? En als ik dat weer koppel aan jouw geluksbeleving in je stiefgezin, hoe sta je er dan voor?

 

Geluk is te coachen

Geluk is te coachen en die wetenschappelijke 'goedkeuring' stemde mij vrolijk. Coaches zijn experts in luisteren en het leren luisteren naar jezelf. Geluk zit in jou. Coaches ondersteunen door te vragen en te duiden wat er in je leeft. Je helpen ontdekken waar geluk in je huist. Geluk is ook geen constant gevoel; je ervaart het in situaties of op momenten die waardevol voor je zijn. Actief daar aan terugdenken en situaties bewust opzoeken verhogen je well-being en dat gevoel straal je uit naar je omgeving. Jouw geluk raakt anderen!

Geluk is te oefenen

Dankbaar zijn voor wat er is en compassie hebben voor wat er (nog) niet is, zijn ook belangrijke zaken die direct kunnen bijdragen aan jouw geluk. Wil je oefenen in geluk in je stiefgezin? Dan heb ik, ondanks de waarschuwing van Meike, toch 3 tips voor je.

 

1. Neem elke dag drie minuten de tijd om bij je geluk stil te staan. Hoe voelt dat en waar voel je dat in je lijf? Waar ben je dankbaar voor in je stiefgezin? Wat gaat er wel goed en welke mooie of waardevolle dingen zie je in je partner, in je (stief)kind(eren)?

 

2. Schrijf een brief naar je partner en (stief)kind(eren). Wat maakt de komst van je partner en je (stief)kind(eren) in jouw leven zo waardevol voor jou? Het is aan jou of je de brief ook daadwerkelijk verstuurd. Door het schrijven doe je een beroep op jouw geluksgevoel en dat is al krachtig.

 

 3. Geef geluk door. Het ondersteunt namelijk ook jouw geluksgevoel. Doe iets in je stiefgezin onbaatzuchtig of zonder er iets voor terug te verwachten. Kook eens op de wisseldag het lievelingseten van je stiefkind, of leg een kaart op zijn of haar bed met de woorden ‘fijn dat je er weer bent’. Ik kan tal van voorbeelden geven, maar wat ik je vooral wil meegeven: Luister naar wat je hart je ingeeft. Als je vanuit liefde naar je stiefgezin kijkt, dat weet je wat er aan geluk nodig is. Je ontdekt, deelt en geeft in je stiefgezin geluksmomenten dan vanuit jou. Hoe krachtig is dat!

 

Probeer het eens! Je zult zien, je geluk in je stiefgezin gaat groeien!

 

Wil jij weer geluk in je stiefgezin? Durf je de stap te zetten om vanuit jouw kracht meer harmonie, liefde en geluk te vinden in jouw stiefgezin? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik luister graag naar je verhaal en onderzoek met jou wat jij hiervoor nodig hebt.


Geplaatst op vrijdag 20 november 2015 Auteur: Angelique Cras