Contact? Bel: 06 4307 7071 Of neem contact met mij op >
Stiefvader, ga jij ook voor goud

Stiefvader, ga jij ook voor goud


Wat is de overeenkomst is tussen Epke Zonderland en een succesvolle stiefvader?

 

Kan jij je nog de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen herinneren? Het was een warme dinsdag, die 7e augustus. Epke Zonderland turnde op de rekstok de wedstrijd van zijn leven. Hij was er helemaal klaar voor, zijn oefening kon hij van seconde tot seconde dromen. Op dat moment was hij helemaal The Flying Dutchman! Maanden, nee wat zeg ik jarenlang trainen, bloed, zweet en tranen werd uiteindelijk beloond met een Olympische gouden plak.

Als ik naar Epke kijk dan zie ik focus, aandacht en liefde voor zijn sport. Zijn volledige commitment om het beste uit zichzelf te halen en daarmee een gouden beloning in de wacht te slepen. Epke is (nog) geen vader, laat staan stiefvader. Toch is hij voor mij het voorbeeld als het gaat om het uitvoeren van een gouden stiefvaderschap. Wat kan je als stiefvader leren van Epke zodat jij ook het beste uit jezelf en uit je stiefgezin kan halen? Ik geef je 3 stappen om jouw weg naar goud te vinden.


Stap 1: Focus

“Wat je aandacht geeft groeit” is een mooi gezegde. Dat geldt zowel in positieve als in negatieve zin. Als jouw aandacht alleen maar gaat naar het negatieve in je stiefgezin, zal dit in het negatieve alleen maar groeien. De eerste stap is om positieve focus aan te brengen in je relatie én in je stiefgezin. Wat gaat er goed en wat kan ik, als stiefvader, hier positief aan bijdragen, zodat het naar het positieve groeit? Door je focus als een positieve stip op de horizon te plaatsen ervaar je een verandering in je stiefgezin in het heden.

 

Stap 2: Commitment

Je committeren aan je relatie en daarmee aan je stiefgezin is geen vanzelfsprekendheid. Je hebt immers voor je partner (*) gekozen en in de ‘slipstream’ kwam daar het kind (**) bij. En in die volgorde voltrekt zich ook het proces naar het ontstaan van jullie gezinsvorm. Hoe meer commitment je hebt ten aanzien van je partner, hoe steviger je basis is binnen je gezinsvorm. Een voorbeeld om het te illustreren. Stel je nou eens voor dat je in en uit vliegt in het leven van je partner (en dat van haar kind), je de boel op zijn beloop laat en je totaal niet bemoeit met het leven van je stiefkind. Hoe denk je dat je stiefkind jou ziet en behandelt? Je bent geen betrouwbare volwassene, je kunt zo maar weg zijn. En dat heeft het kind al een keer meegemaakt… Kijk eens door de ogen van het kind en dan weet je hoe het jou zal benaderen en behandelen.


Stap 3: Liefde

Liefde kan wellicht wat zoetsappig klinken, maar liefde is wel de basis waarom je überhaupt in het leven van je stiefkind bent gekomen. Je werd verliefd op hun moeder en daarmee kreeg je hem erbij. Ik kan mij er alles bij voorstellen dat je niet direct onvoorwaardelijke liefde voelt richting je stiefkind. En het mooie is, dat verwacht het ook niet van je en of het ooit komt is nog maar de vraag. Toch als je stap 1 en 2 wil zetten komt stap 3 automatisch om de hoek kijken. Als het geen onvoorwaardelijke liefde is, wat voor soort liefde is het dan wel? Kan je oprecht genieten als het bij jullie is? Kan je meebewegen in het ritme van jullie gezinsvorm? Kan je – als het nodig is – een stapje achteruit doen? Stiefvader zijn vraagt wat van je, iets wat je van huis uit niet mee krijgt.

Deze drie stappen kan je uiteraard in verschillende volgorde zetten, maar dat je bereid bent om ze daadwerkelijk te zetten, is het voornaamste. Ga jij ook voor goud in je rol als stiefvader? Ik gun je een succesvolle en gelukkige relatie en stiefgezin!

Heb je bovenstaande tips als wel eens uitgeprobeerd, maar vind je het lastig om deze ook echt in je leven te integreren? Neem contact met mij op, dan kijken we samen wat je nodig hebt om het wél in jouw leven te integreren.

Hartelijke stiefgroet,
Angelique Cras

 


(*) = voor de leesbaarheid neem ik een hetero stiefgezin als voorbeeld. Uiteraard kan je mijn artikel ook als homo of lesbisch stel lezen
(**) = voor de leesbaarheid schrijf ik in enkelvoud als het om het stiefkind gaat. Je kunt in jouw situatie het in meervoud zetten.

 


Geplaatst op vrijdag 10 juli 2015 Auteur: Angelique Cras