Garanderen de goedgekeurde anti-pestprogramma's door het NJI in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker een anti-pestklimaat op school? Nee, het probleem ligt breder en bovendien, er leiden meer wegen naar Rome...
Contact? Bel: 06 4307 7071 Of neem contact met mij op >
Er zijn meer wegen die naar Rome leiden

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden


In het TV-programma Jinek van woensdag 18 februari discussieren kinderombudsman Marc Dullaert en hoogleraar opvoedkunde Micha de Winter over 'de chaos' en 'pestindustrie' in Nederland. Dullaert vertelt uitgebreid over de club van wijze mannen en vrouwen die 61 pestprogramma's hebben getest en hiervan slechts 13 een goedkeuringsstempel hebben gegeven. Dullaert pleit ervoor dat alleen deze 13 goedgekeurde programma's door scholen gebruikt worden.

Deze discussie trok mijn aandacht omdat mijn training Your True Colors, in van de 61 'inzendingen' waren en die geen goedkeuring kreeg. Wat mij in de hele procedure verbaasde is dat op geen enkel moment contact met mij is opgenomen om mijn training toe te lichten en er geen mogelijkheid was om, waar nodig, verbeteringen aan te brengen. Tot zover mijn geschonden ego...

Waar ik heel blij mee was, waren de argumenten van De Winter. Hij onderschrijft mijn gedachtengoed; een anti-pestprogramma zou een onderdeel moeten zijn binnen een veilige school die je niet met een aantal lesjes kunt oplossen. Het gaat veel verder en breder. Zijn methode 'de Vreedzame School' heeft hij dan ook teruggetrokken uit de procedure, een actie die ik zelf ook had moeten ondernemen.

Your True Colors is een breed trainingsprogramma, waarbij docenten, leerlingen en ouders afspraken maken over hoe zij samen zorgen voor een veilige en plezierige leeromgeving zodat iedereen zijn of haar talenten kan ontplooien en inzetten om het beste wat in hem of haar zit eruit te halen. Laat je ware kleuren maar zien! Dat er als gevolg hiervan minder gepest wordt, betere cijfers worden gehaald, de communicatie in de driehoek school-ouder-kind wordt verbeterd zijn de extra bonuspunten.

Er leiden meer wegen naar Rome om te zorgen dat kinderen zich in een veilige en plezierige school kunnen ontplooien en ontwikkelen. Ik, van 3 Way Coaching, kan dat alleen maar onderschrijven.

Bekijk hier de aflevering van KRO's Jinek van woensdag 18 februari 2015


Geplaatst op donderdag 19 februari 2015 Auteur: Angelique Cras