Contact? Bel: 06 4307 7071 Of neem contact met mij op >
een stiefgezin vormen is al een vijfsterren sudoku

een stiefgezin vormen is al een vijfsterren sudoku


Weet je hoe ik ’s avonds ontspan? Niet door yoga, lezen of meditatie. Op mijn nachtkastje ligt een sudoku-puzzelboekje. Niet te moeilijk, gewoon twee sterren. Het zorgt ervoor dat ik lekker ontspannen en gefocust ben op de cijfers, zodat ik mijn hoofd leeg kan maken.

 

Het slagen van een stiefgezin is als het succesvol oplossen van een vijfsterren sudoku. Daar dacht ik onlangs aan toen een stiefmoeder bij mij in de praktijk was. Ze ontmoette vijf jaar geleden de man van haar leven. Niet lang na hun eerste date ontmoette ze zijn driejarige dochter. Al snel ontdekte ze hoe snel zij deze kleine meid in haar hart sloot. Het geluk kon niet op toen zij drie jaar geleden gingen samenwonen. Met zijn drieën vormden ze een gelukkig parttime gezin. De kleine meid maakte om de week een weeklang deel uit van haar droomgezin. Al haar sudoku-getallen stonden op de goede plek.

 

Frons- en uitgummomenten

De eerste frons- en uitgummomenten kwamen toen vorig jaar de woorden huwelijk en baby vielen. Zijn ex vond het toch wel allemaal erg snel gaan en ook zijn kleine meid begon zich zorgen te maken. Hoe gaat het nu met de alimentatie? Waarom wil jij nog een kind? Waar slaapt die baby dan? En brengt papa mij nog wel naar school? Zij ervaarde steeds meer stress en gevoelens van boosheid en machteloosheid. Hallo, zijn ex was er toch met een collega vandoor gegaan? En ik breng haar toch drie van de vijf dagen naar school en sterker nog. Ik sta toch op het schoolplein om haar op te halen? Ik wil ook graag een eigen gezin, waar blijf ik in dit verhaal!? Vriendlief begreep zijn ex wel en ook snapte hij de gevoelens van zijn dochter en tja, wat moest hij nu eigenlijk tegen zijn aanstaande vrouw zeggen?

 

Trail and error

Wat volgde waren maanden van trail and error. Ze goochelde met de cijfers op verschillende plekken in haar puzzel. Wat gebeurde er toen ze boos werd en haar grenzen aangaf? Die keren dat ze vol begrip en compassie het gesprek met de ex van haar partner aanging? En al die maanden dat ze extra aandacht aan haar stiefdochter besteedde en haar betrok in haar zwangerschap? Niets bleek te werken, de ex wilde geen contact, haar partner vond dat ze niet zo moest zeuren en geduld moest hebben en haar stiefdochter werd een expert in gedogen en negeren. Ze liep vast, de uitgegumde cijfers bleven zichtbaar in haar puzzel. Het werden krassen in haar zelfvertrouwen en in haar geloof in dat liefde alles overwint. Wat nu als ze er een streep onder zou zetten en met een nieuwe puzzel begon?

 

Oplossing

Ze vond geen oplossing voor haar vijfsterren sudoku achterin het boekje, helaas. Maar wel buiten het puzzelboekje om, bij mij. Door opnieuw naar haar gezin te kijken, te ervaren wat haar plek is binnen haar gezin, lukte het haar om de cijfers op de juiste plek te zetten. Net als ik kan ze zich nu ’s avonds weer ontspannen. Weer genieten van haar stiefdochter en hun zoon. En de man die naast haar ligt in bed is nu ook officieel haar man.

 

Herken jij je in deze situatie? Vind jij het (ook) lastig om jouw stiefgezin liefdevol en met harmonie te laten draaien? Neem contact met mij op, ik luister graag naar jouw verhaal. We kijken dan samen wat je nodig hebt en wat ik voor je kan betekenen.


Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2015 Auteur: Angelique Cras