Contact? Bel: 06 4307 7071 Of neem contact met mij op >
Ben jij na je vakantie weer aan vakantie toe?

Ben jij na je vakantie weer aan vakantie toe?


aan vakantie toe...

 

Elk jaar zo rond november, als de nieuwe familiekalenders in de winkels komen, begint het bij mij vaak te spelen. In welk weekend vallen de feestdagen en welke regio heeft als eerst vakantie? Ik weet het van mijzelf, controle houden is wel een dingetje voor mij… Met potlood en gekleurde post its in de hand breng ik de betrokken weken in kaart. Elk jaar is het weer een gepuzzel en de vraag of we drie weken als compleet stiefgezin op vakantie kunnen.

Mijn belang is niet zijn belang
Wat het bij ons lastig maakt is dat we rekening te houden hebben met gezinnen waar wij zelf geen belang bij hebben. Sterker nog, mijn vakantie is afhankelijk van de afspraken die de nieuwe partner van de ex-partner van mijn nieuwe partner maakt met zijn ex-partner. Volg je mij nog? En daar komt bij dat mijn ex-partner niets met mij kan afspreken zolang er bij ons geen fiat is aan ‘de andere kant’. Op dit soort momenten ben ik mij er zo van bewust dat het in mijn leven al lang niet meer gaat om wat ik wil, of wat goed voor mij is. Het is het continue afwegen van belangen, want mijn belang is vaak niet wat het belang is aan ‘de andere kant’. En tel daar dus bij op  dat onze ex-en in eenzelfde belangenafweging zitten. Een verhoogd stressniveau is zo geboren, een conflict ligt op de loer…
Tot nu toe zijn we er altijd wel uitgekomen. Hier en daar soms gemopper en regelmatig wordt er wat geschoven met de wisselmomenten van de kinderen. “Out of the box denken” wil ook helpen. Lukte het niet in de zomervakantie compleet op vakantie te gaan, dan kon er uitgeweken worden naar de mei- of herfstvakantie. Bijkomend voordeel is overigens dat zij tenminste ook ergens in die zes zomerweken wakker worden in hun eigen bed…

Gespannen ontspanning?
En als we dan met zijn allen twee weken op de camping in Frankijk zaten dan was er altijd wel een moment dat ik dacht ‘ik pak mijn koffers, ik wil naar huis’. Als weekend-stiefmoeder met sportende stiefkinderen vliegt een weekend om. Vrijdagavond vliegen ze in, zaterdag zijn ze de hele dag met hun vader op stap, en de zondag is dan hartstikke gezellig. Even tijd voor elkaar. Maar als je dan 14 dagen 24/7 op elkaars lip zit, dan begint er bij ons van alles op te vallen. Op zulke momenten realiseer ik mij dat we toch weer aan elkaar moeten wennen. En dan begint het wikken en wegen van belangen en ‘pick your fights’ weer van voren af aan. Hoezo ontspannen op vakantie? Het is hogeschool communicatie met elkaar.. Ik had vakantie nodig na mijn vakantie!

Wel een prettige vakantie met elkaar!
Inmiddels kennen we als gezin de klappen van de zweep en wij hebben ons ritme gevonden. We weten dat er lastige momenten zijn en dat een goed en open gesprek aan de picknicktafel wonderen doet. We ervaren ook de kracht van het uitspreken van verwachtingen en het afstemmen op elkaar welke elementen er nodig zijn om een ontspannen en fijne vakantie met elkaar te hebben. Al een aantal jaren kijken wij terug op heerlijke vakanties, waarna ik weer uitgerust aan het werk kan.

3 vakantietips
1.    Ga je voor het eerst als samengesteld gezin op vakantie? Stel thuis samen alvast de vraag wat voor jullie vakantie is. Is dat 2 weken elke dag 40 kilometer fietsen of juist zoveel mogelijk musea en kerken bezoeken of is all inclusive het helemaal voor jou? Stem de verwachtingen met elkaar af, zodat jullie tijdens de vakantie niet voor teleurstellingen komt te staan. Als bonustip 1: Maak thuis alvast een planning wanneer jullie wat gaan doen en plan tijd in om als biologische ouder iets alleen met je eigen kind(eren) te ondernemen.  
2.    Ga als je voor het eerst gaat niet te lang en te ver weg. Drie weken met elkaar in een caravan, terwijl je 2 dagen in de auto hebt gezeten richting Zuid Spanje, in een te krappe auto gaat veel van jullie vragen. Een week in een vakantiewoning op een vakantiepark in Drenthe of Zeeland kan een mooi begin zijn.
3.    Betrek de kinderen erbij. Welke elementen zijn wenselijk om het voor hun een onvergetelijke vakantie te maken? Het is een cliché, maar ook voor stiefgezinnen geldt: Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben de (stief)ouders het ook naar hun zin.

 

Bonustip 2: Lees het gratis e-book Prettige vakantie met je nieuwe gezin, hierin lees je nog meer tips!

Bonustip 3: Wil je weten hoe jij ontspannen en prettig op vakantie kan? Meld je dan aan voor mijn workshop ‘Ontspannen op vakantie met je stiefgezin’, op 16 juni 2015. Aanmelden


Geplaatst op donderdag 14 mei 2015 Auteur: Angelique Cras